Vacuümvormen kunststof

Vacuümvormen / thermovormen is een uitgebreide techniek waarmee we hoogwaardige kunststof producten voor u kunnen realiseren. Ook voor maatwerk en speciale verzoeken zijn wij uw juiste partner. Voor technisch gecompliceerde producten hebben wij eigen ontwikkelde vormmachines beschikbaar. Zo hebben wij de mogelijkheid handmatig bij te sturen in het productieproces. Wij kunnen u in alle gevallen voorzien van een uitstekend afgewerkt eindproduct.

Heeft u een idee of designvraagstuk? Laat u door ons adviseren.
Neem vrijblijvend contact op

Kunststof verwerken

Vacuümvormen of thermovormen zijn relatief goedkope manieren van kunststof verwerken, waarbij de voordelen van kunststof volop kunnen worden benut. De vrijheid in vormgeving en uitvoering zijn groot. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden in maatvoering en afwerking van een product.

Diverse formaten, diktes en afwerkingsmogelijkheden

Heeft u ‘grootse’ plannen? Dat is voor ons geen enkel probleem. We kunnen vacuümvormen tot een formaat van 3500 x 2500 x 1000 mm. Ook kunnen we verschillende diktes verwerken, van 0.2 mm tot en met 10 mm. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om materiaal van diktes tussen de 10 mm en 20 mm te verwerken. Extra opties in de afwerking zijn onder andere het krasvast coaten of lakken van uw kunststof producten.

Vacuümvormen of thermovormen proces

Bij vacuümvormen plaatsen we een mal in de vormmachine. Vervolgens wordt hierop een kunststof plaat opgespannen met behulp van een klemraam. Daarna verwarmen we de plaat, totdat deze plastisch genoeg is. De mal komt omhoog en op het moment dat de mal de kunststof plaat raakt wordt het vacuüm geactiveerd. Met luchtdruk (onderdruk) wordt de plaat over de mal gezogen en neemt het de gewenste vorm aan. We laten het gevormde product enige tijd op de mal afkoelen. Uiteindelijk kan het gevormde product gelost worden en trekken we de mal weer naar beneden voor een volgende trekking.

Handmatig en machinaal nabewerken

Naast vacuümvormen kunnen eventueel overige kunststof bewerkingen plaatsvinden. We noemen dit ook wel handmatig en machinaal nabewerken. Verschillende technieken zijn:

Kunststoffen

Bij vacuümvormen kunnen we alle thermoplastische kunststoffen met hun bijbehorende eigenschappen gebruiken, zoals UV-bestendigheid of chemische resistentie.

De voordelen van vacuümvormen kunststof

  • Grote vrijheid in vormgeving en kleuren
  • Korte doorlooptijd van tekening tot ontwerp
  • Kleine of middelgrote series
  • Lage matrijskosten vergeleken met spuitgieten
  • Productie van eigen matrijzen
  • Grote formaten mogelijk
  • Kunststof is een ideaal materiaal (goedkoop, licht, recyclebaar en isolerend)

Heeft u een specifiek vraagstuk? Wij gaan graag de uitdaging aan!
Maak een afspraak >