Wij zijn Greijn: Masters in sustainable Forming

‘Masters in sustainable Forming’ wil voor Greijn ook zeggen: ‘masters in ontzorging’. Elke dag weer doen wij ons uiterste best om volwaardige kunststof producten voor u te maken. Net zo lang totdat u tevreden bent en wij dat ook kunnen zijn. Geen loze beloftes of overdreven toezeggingen. Wel een directe en nauwkeurige aanpak met aandacht voor uw specifieke situatie. Dit in de wetenschap dat veel maakbaar is, als er maar een gezamenlijke wil is om tot mooie resultaten te komen.

Heeft u een idee of designvraagstuk? Laat u door ons adviseren.

Neem vrijblijvend contact op

Ons team

René Iedema

Operations Manager

r.iedema@greijn.com
+31 (0)77 474 1682

Tim van Cruchten

Sales & Marketing Manager

t.vcruchten@greijn.com
+31 (0)77 474 1682

Imke van de Rotten

Technisch commercieel advies

i.vdrotten@greijn.com
+31 (0)77 474 1682

Ger Ewalts

Engineering

g.ewalts@greijn.com
+31 (0)77 474 1682

Een duurzame bedrijfsfilosofie

Greijn is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid voor het milieu. Daarom zijn we goed op weg naar groen en duurzaam werken.

Waar mogelijk gebruiken wij gerecyclede grondstoffen en stimuleren we hergebruik. Uiteindelijk streven we naar een productieproces zonder afval. Op die manier zorgen we voor de toekomst en een wereld die ook voor de volgende generaties leefbaar blijft.

Bioplastics

Onze samenleving kan niet zonder kunststof, maar we zien wel een verschuiving naar het gebruik van alternatieve kunststoffen die op natuurlijke grondstoffen gebaseerd zijn. Voor een deel van onze productie maken we gebruik van bioplastics. Alleen hebben deze natuurlijke materialen nog niet altijd de juiste eigenschappen om kunststof te vervangen. Voor de komende jaren is het ons doel daar verandering in te brengen.

Duurzaam ondernemen

Met onze leveranciers en opdrachtgevers denken we na over hoe we nog duurzamer kunnen samenwerken. We proberen nieuwe materialen en bedenken milieuvriendelijke oplossingen. Daarbij kijken wij naar de keuze van de grondstoffen, het beperken van afval en het terugnemen van de gebruikte materialen.

Ook zoeken we steeds naar mogelijkheden om ons energieverbruik te verlagen. Zo heeft Greijn, als eerste thermovormer in de Benelux, zonnepanelen geplaatst om het complete productieproces van duurzame energie te voorzien.

Stap voor stap onderweg naar een CO2 vrije toekomst.

Daarom dus: Masters in sustainable forming!

Han Dirks
Directeur Greijn Forming Solutions BV

Foto: zonnepanelen op GFS fabriekspand.

Werken bij Greijn

Het Greijn team doet er alles aan om opdrachtgevers een optimale dienstverlening te bieden. De klant mag verwachten dat we flexibel, transparant en resultaatgericht te werk gaan. Dat is wat wij ook van onze medewerkers vragen. We zijn altijd op zoek naar gedreven mensen. Lijkt het je leuk om kennis te maken? Neem contact op via onderstaande button.

Afspraak maken

FAQ

Thermovormen of vacuümvormen is een kunststofvormtechniek waarbij een kunststof plaat met behulp van warmte, vacuüm en/of druk vervormd wordt. Zo maken we nuttige kunststof producten van kunststof plaatmateriaal.

Thermovormen of vacuümvormen heeft veel voordelen vergeleken met andere technieken. Het is relatief goedkoop en de opstart van een nieuwe serie vergt geen grote investeringen. Ook kunnen we met één mal meerdere onderdelen maken. Daarnaast zijn er bijna onbeperkte vormen, structuren, kleuren en afmetingen mogelijk die van elk product iets speciaals kunnen maken.

Thermoplasten zijn kunststoffen gemaakt van polymeren die bij verhitting vervormd kunnen worden.

In het algemeen verwijzen thermovormen en vacuümvormen naar dezelfde techniek, namelijk het verwarmen van een kunststof plaat (thermoplast) die vervolgens gevormd wordt.

De termen worden door elkaar gebruikt, maar betekenen in principe allemaal hetzelfde. Bij vacuümvormen of thermovormen wordt een kunststof plaat door middel van warmte en vacuüm in of over een mal gevormd tot een kunststof product. Thermovormen is afgeleid van het Engelse woord thermoforming. Nog een andere veelvoorkomende term is dieptrekken. Bij dieptrekken wordt de mal in de kunststof plaat geperst. Dit gebeurt onder invloed van mechanische druk.

Bij thermovormen wordt een mal in de machine geplaatst. De kunststof plaat wordt opgespannen in een klemraam. Daarna wordt de plaat verwarmd en komt de mal naar boven. Op het moment dat de mal de kunststof plaat raakt, wordt het vacuüm aangezet. Hierdoor wordt de plaat over de mal heen gezogen. Dan moet het product afkoelen. Uiteindelijk wordt de mal naar beneden getrokken.

Denk aan kunststof onderdelen voor medische hulpmiddelen, machinebehuizingen, bescherm- en afdekkappen voor allerlei industriële machines, attracties en speeltoestellen en onderdelen voor voertuigen. Deze worden gemaakt van verschillende soorten thermoplasten.

Kunststof wordt grotendeels gemaakt uit aardolie. Aardolie is echter niet biologisch afbreekbaar en wordt schaarser. Daarom zijn wetenschappers op zoek naar andere mogelijkheden om kunststof te maken. Steeds meer kunststof materialen worden nu gemaakt van natuurlijke polymeren uit aardappels of rietsuiker. Daarom wordt deze groep van kunststoffen ook biopolymeren genoemd.

Er bestaan drie soorten kunststoffen:

  • Thermoplasten zijn materialen die onder invloed van verhitting zacht worden en daardoor driedimensionaal te vervormen zijn. Ook zijn ze geschikt voor hergebruik.
  • Thermoharders zijn materialen die hard blijven als ze worden verhit. Daarom kunnen ze niet op dezelfde manier worden verwerkt als thermoplasten. Na verwerking is een thermoharder niet meer om te vormen. Ook zijn ze slecht te recyclen.
  • Elastomeren zijn materialen met rubberachtige en elastische eigenschappen. De elastische vervorming zorgt ervoor dat ze na het wegnemen van de belasting weer in hun eigen vorm terugkeren, met behoud van de eigenschappen.

Bekende technieken om kunststof te verwerken zijn: spuitgieten, blaasvormen, thermovormen, transfervormen, compressievormen, rotatiegieten en extrusie. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen en is geschikt voor specifieke toepassingen en materialen.

Certificaten / Lidmaatschap