Kunststof draperen

Het vormen van kunststof platen zonder externe druk van een vacuüm noemen we draperen. Dit gebeurt alleen onder invloed van de zwaartekracht (het eigen gewicht van de plaat), voornamelijk van dikker materiaal. Deze techniek is bij uitstek geschikt om een enkel gekromd vlak te creëren: een boog. Dubbel gekromde vlakken zijn ook mogelijk, maar dit kan alleen wanneer er al een zeer lichte dubbele kromming aanwezig is.

Heeft u een idee of designvraagstuk? Laat u door ons adviseren.
Neem vrijblijvend contact op

Kunststof draperen proces

Bij het draperen van kunststof maken we gebruik van een op maat gemaakte mal. De kunststof plaat wordt volledig verwarmd (net zoals bij vacuümvormen) en vervolgens door zijn eigen gewicht in de juiste kromming gevormd. Daarna moet de gevormde plaat afkoelen en halen we hem weer van de mal af.

Transparante kunststoffen

Deze techniek is zeer geschikt om transparante materialen (PMMA, PETG en PC) te vervormen. Doordat er geen invloed van vacuüm is, zijn er geen tot weinig aftekeningen zichtbaar in het kunststof eindproduct.

Nabewerking

Naast draperen kunnen eventueel overige kunststof bewerkingen plaatsvinden. We noemen dit ook wel handmatig en machinaal nabewerken. Verschillende technieken zijn:

De voordelen van draperen

  • Goede techniek voor transparante kunststof producten
  • Er zijn geen tot zeer weinig zichtbare aftekeningen van de mal
  • Geschikt voor kleine oplages

Heeft u een specifiek vraagstuk? Wij gaan graag de uitdaging aan!
Maak een afspraak >