Kunststof draperen

Het vormen van kunststof platen zonder externe druk van een vacuüm noemen we draperen. Dit gebeurt alleen onder invloed van de zwaartekracht (het eigen gewicht van de plaat), voornamelijk van dikker materiaal. Deze techniek is bij uitstek geschikt om een enkel gekromd vlak te creëren: een boog. Dubbel gekromde vlakken zijn ook mogelijk, maar dit kan alleen wanneer er al een zeer lichte dubbele kromming aanwezig is.

Heeft u een idee of designvraagstuk? Laat u door ons adviseren.
Neem vrijblijvend contact op

Kunststof draperen proces

Bij het draperen van kunststof maken we gebruik van een op maat gemaakte mal. De kunststof plaat wordt volledig verwarmd (net zoals bij vacuümvormen) en vervolgens door zijn eigen gewicht in de juiste kromming gevormd. Daarna moet de gevormde plaat afkoelen en halen we hem weer van de mal af.

Transparante kunststoffen

Deze techniek is zeer geschikt om transparante materialen (PMMA, PETG en PC) te vervormen. Doordat er geen invloed van vacuüm is, zijn er geen tot weinig aftekeningen zichtbaar in het kunststof eindproduct.

Nabewerking

Naast draperen kunnen eventueel overige kunststof bewerkingen plaatsvinden. We noemen dit ook wel handmatig en machinaal nabewerken. Verschillende technieken zijn:

De voordelen van draperen

  • Goede techniek voor transparante kunststof producten
  • Er zijn geen tot zeer weinig zichtbare aftekeningen van de mal
  • Geschikt voor kleine oplages

Heeft u een specifiek vraagstuk? Wij gaan graag de uitdaging aan!
Maak een afspraak >

Bij Greijn kiest u voor

Groot, transparant en/of complex: Technisch uitdagend gevormde producten, dat is waar we goed in zijn.

Glasheldere communicatie en terugkoppeling: We zeggen eerlijk waar de grenzen van onze mogelijkheden liggen.

Compleet machinepark en deskundige procesbegeleiding: Wij nemen U alles uit handen voor maximale ontzorging.

Jarenlange ervaring gebundeld op een plek: Alle relevante specialisten hebben we in huis, van CAD/CAM en engineering tot sales en productiepersoneel.

Afspraak is afspraak: Onze beloftes zijn uw zekerheden.

“De samenwerking met Greijn is na 10 jaar nog steeds uitermate prettig te noemen en ze staan altijd klaar voor mij wanneer ik vragen heb of onderhoud dient plaats te vinden.”

Pii Daenen, kunstenaar

Enkele van onze partners