Kunststof buigen (thermisch bewerken)

Kunststof buigen wordt ook wel thermisch bewerken of thermisch buigen genoemd. Hieronder verstaan we het buigen van een vlakke kunststof plaat in een bepaalde hoek. Er zit geen exacte radius in de plaat, omdat deze afhankelijk is van de materiaaldikte en de optredende vervorming.

Heeft u een idee of designvraagstuk? Laat u door ons adviseren.
Neem vrijblijvend contact op

Kunststof buigen proces

Bij thermisch bewerken verwarmen we de kunststof plaat over een lijn en plaatsen we deze op een buigtafel met een vooraf ingestelde hoek. De plaat wordt plaatselijk verwarmd door met gloeidraden de plastische grens op te zoeken (weken). Daarna kunnen we het materiaal onder de juiste hoek buigen en blijft het na afkoeling in deze vorm staan. Doordat we de plaat niet volledig warm maken, ontstaat er over de verwarmde lijn een koude-warmte brug. Dit is voor de meeste toepassingen geen enkel probleem. Mocht de brug toch ongewenst zijn, dan maken we gebruik van de techniek draperen.

Nabewerking

Naast vacuümvormen en kunststof buigen kunnen er aanvullende bewerkingen plaatsvinden. Dit gebeurt zowel handmatig als machinaal. Verschillende technieken zijn:

De vervorming van het materiaal is bij het thermisch buigen vaak minimaal door de plaatselijke verwarming. Daardoor is het ook mogelijk om de plaat van tevoren al op maat te maken. Daarnaast kunnen gaten en sleuven worden aangebracht.

Kunststof lassen

Met lassen kunnen meerdere kunststof delen aan elkaar worden bevestigd. Dit valt ook onder thermisch bewerken. Er bestaan verschillende lastechnieken. Wij gebruiken vooral draadlassen, spiegellassen en ultrasoon lassen.

De voordelen van thermisch bewerken

  • Geschikt voor alle thermoplastische kunststoffen
  • Van tevoren op maat te maken met eventueel gaten en sleuven
  • Kunststof delen kunnen aan elkaar bevestigd worden met diverse technieken
  • Weinig tot geen aftekeningen of oneffenheden zichtbaar

Heeft u een specifiek vraagstuk? Wij gaan graag de uitdaging aan!
Maak een afspraak >